Skip to main content
Blogi

Tauko tarpeeseen – Aika kääntää sivua

Tämä loma oli onnistunut. Se ei varsinaisesti saanut minua rentoutumaan, mutta sai ajatukseni irti arjesta.

Vaikka olen tiennyt jo lähes urakan alusta saakka, että aivojen kuntoutus tulee olemaan elinikäinen tehtäväni, jossa ei ole lomapäiviä, niin sain silti hetken loman. Selkäni sanoi loppu keväästä vihdoin sopimuksemme täysin irti, enkä yksinkertaisesti pystynyt liikkumaan. Koko kesä mentiin tästä syystä selän ehdoilla, viimeistään kesäkuun pyörähdettyä käyntiin, kun sain melko tiukat toimintaohjeet. Tällaista ”lomaa” en odottanut, mutta olen oppinut ottamaan suupielet ylhäällä sen, mitä annetaan.

Selkä on vaivannut minua aiemminkin näiden vuosien varrella, mutta jatkoin muuta kuntoutustyötä aina heti kivun salliessa sen. Nyt minulle kuitenkin riitti – en halunnut enää lykätä homman hoitamista. En edes kyennyt siihen… Selkä piti hoitaa kuntoon.  Rehellisesti sanottuna, nyt kipu oli varmaan ylittänyt jonkin rajapyykin.

Ensin kipu oli niin sietämätöntä, etteivät edes särkylääkkeet vieneet sitä pois – vaikka niistä tuli vain hölmö olo. Söin maksimi annoksen Buranaa ja vielä Panacodia siihen päälle. Jaoin vaivani Facebookissa, jota pystyn helposti päivittämään mukavasta asennosta sohvalta, ja sain taas todistaa yhteisön uskomattoman pyyteetöntä apua! Vinkkejä tuli niin paljon, etten olisi edes terveen kirjoissa pystynyt kokeilemaan kaikkia, mutta valitsin pari itselleni parhaan tuntuista. Olen super kiitollinen kaikesta avustanne! Luotin tottakai myös ystävieni, jotka ovat painineet samojen ongelmien kanssa, suosituksiin.

Kärvistelyn jälkeen, pystyin kursimaan kasaan toimintasuunnitelman. Kävin pari kertaa Tampereella erään huikean kiropraktikon hoidoissa. Aiemmin ystävääni auttanut mahtava fysioterapeutti auttoi minua Helsingin päässä ja sain apua myös eräältä selkä-spesialistilta. Osa on uhrannut omaa aikaansa ja huippu-osaamistaan ilmaiseksi, vaikka oikeasti, olen valmis tekemään paljon työtä voidakseni maksaa kaikki kulut, joita hoidoista tulee. Tahdon vain saada itseni työnteko-kuntoon! Ja kivun kanssa eläminen on hirveää. Vaikka omaan mukamas melko korkean kipukynnyksen, aloin  havaitsemaan orastavan mielenterveyden rakoilun, jos kipu ei helpottaisi.

Juuri sen vuoksihan niitä särkylääkkeitä määrätään, että potilas pysyisi järjissään, mutten siltikään syö niitä ennen, kuin pakon edessä. Toisaalta särkylääkkeissä on se hyvä puoli, että jos kipu saadaan pois, pystyvät myös lihakset rentoutumaan ja se edistää toipumista. Itse suostuin popsimaan särkylääkkeitä hyvin mielin varsinkin ennen nukkumaan menoa, koska uni on super tärkeää koko keho+mieli paketille! Palasin Vastuun FightBack kirjan kansien väliin monesti ja sieltä löytyy monta kikkaa. Varsinkin pätkä levon tärkeydestä, jossa haastattelin uni spesialisti Jason McKeownia ja pätkä vastuusta rinteessä. Eero Ettalan huikea taistelu molempien polvien eturistisiteen kanssa, antoi minulle jonkinlaista vertaistukea. Kyllä minäkin tästä selviän!

Maatessani tunteja lattialla ja juostessani vedessä, missä minua ei sattunut, haaveilin koko ajan työn tekemisestä. Mietin, miten voisin kantaa oman korteni kekoon tästä maailmanlaajuisesta kriisistä takaisin taistelussa. Kävin läpi henkilökohtaista tarinaani ja löysin monia yhtymäkohtia molemmista kriiseistä selviämiseen. Yhtäkkiä olin entistä enemmän täynnä motivaatiota tehdä työtä! Olen onnistunut kuntouttamaan selän siihen kuntoon, että pystyn luultavasti seisomaan ja puhumaan pitkiäkin aikoja lavalla. Uskon myös, että olen pystynyt kuntouttamaan aivoni jo siihen kuntoon, että ylläpitävä, aktiivinen elämä riittää nyt minulle. Ne 10-tuntiset, hikiset, kuntoutus päivien urakat, ovat historiaa. Olen niistä ylpeä – ne ovat tehneet minusta sen, kuka olen nyt. Onnettomuudestani on kulunut kuitenkin jo yli kymmenen vuotta ja nyt on aika kääntää sivua.

Covid-19 tartunnat ovat taas kasvussa, joten oikeasti – laitetaan ne maskit naamalle!

En malta odottaa, mitä syksy tuo tullessaan. Olen varma, että hyviä juttuja tapahtuu! Pääsen irti jo elokuussa. Tahdon vielä lopuksi jakaa erään päivän treenit kanssanne. Eka on kotoa Turusta, toka Helsingistä salilta! Kesän kaikki päivät eivät olleet näin täysiä, mutta tämä oli heinäkuun paras sadepäivä.

Aamu:

Iltapäivä: