Skip to main content
Blogi

Saako panikoida?!

By 12.4.20191 syyskuun, 2020No Comments

Kuuntelin kirjan nimeltään Beautiful Brain. Se käsittelee aivosairautta nimeltään CET, Post Traumaattinen Enkefalopatia. Tuo sanahirviö liittyy minuun ja loukkaantuneisiin aivoihini olennaisesti. CET:tä esiintyy eritoten ex-urheilijoilla, jotka ovat kärsineet aivovammoista, myös useista hyvin lievistä sellaisista. Ensimmäiset CET diagnoosit juontavat juurensa 1920-luvulle, jolloin koko termiä CET ei ollut vielä käytössä. Diagnoosina käytettiin ”nyrkkeilijän aivoja, boxer’s brain”. Joillain nyrkkeilijöillä havaittiin dementistä ja humalaisen kaltaista käytöstä heidän ollessaan selvin päin. Toistuvat iskut päähän, voivat johtaa CET:hen. Minuun CET liittyy olennaisesti siten, että olen idioottina lyönyt pääni todella monesti.

Pelottavinta on se, ettei CET diagnoosia ainakaan vielä voida antaa ennen potilaan kuolemaa. CET:n aiheuttaa Tau-proteiini, joka kertyy aivoihin ”klimpeiksi” sekoittaen näin aivojen toimintaa. Diagnoosia voi siis alkaa arvailla, kun oireita jo ilmenee, mutta varman diagnoosin voi antaa vasta patologisesti kuoleman jälkeen. Ei kuulosta kivalta.

Ei todellakaan, mutta minkäs teet? Kuulin koko sairaudesta ensimmäistä kertaa tiistaina, jonka jälkeen olen yrittänyt perehtyä aiheeseen. Jotta olisin voinut tehdä jotain merkittävää aivojeni pelastamiseksi, se olisi pitänyt tehdä vuosia sitten, ennen ensimmäistä aivotärähdystäni. Aivot ovat korvaamattomat ja niitä täytyy pitää, kuin kukkaa kämmenellä. Minä en ole onnistunut tässä.

Tehtyä ei saa tekemättömäksi eikä post traumaattista enkefalopatiaa varmaankaan voi perua. Aion yhtä kaikki tehdä kaikkeni sen eteen, että aivoni pysyvät tikissä. Parasta on se, että teen sen eteen jo nyt lähes kaikkeni. Keskityn ravitsemaan-, kuntoilemaan ja ulkoiluttamaan itseäni oikein. Nautin elämästäni, olen positiivinen ja pyrin kohtelemaan myös muita oikein. Jos aivoni sanovat sopimuksen irti, en mahda sille enää mitään. Aion nauttia elämästäni täysillä, eikä kukaan muukaan voi olla varma huomisesta.

Olen pyrkinyt herättelemään aivojani myös kylmällä. Kylmä on pitänyt ainakin minut hereillä!

Vastaisuudessa aion tietysti pitää silmät auki uusien tutkimusten, parannuskeinojen ym. varalta, mutta aion edelleen keskittyä treeniin ja syömään hyvin. Tämä ei varmaankaan pelasta minua, mutta aion voida niin hyvin kuin mahdollista. Olen positiivinen kaveri, eikä murjottaminen ole ennenkään pelastanut ketään. Mikäli omat aivonne ovat selvinneet vahingoittumattomina, niin tehkää kaikkenne pään suojaamiseksi. Aivonne ovat hyvin arvokkaat.