Skip to main content
Blogi

Pekka Hyysalo – Vaikuttaja

Mikä on ”vaikuttaja” ja pidänkö itseäni sellaisena?

Kuulin termin ensimmäistä kertaa joskus vuosia sitten, ennen kuin ymmärsin olevani itse sellainen. Vaikuttajaksi ei kuitenkaan tuosta noin vain ryhdytä, vaan seuraajat, yleisö – ihmiset, jotka ottavat tietyltä henkilöltä vaikutteita, tekevät vaikuttajasta ammattilaisen.

Jos vaikuttaja siis toimintaansa ammattikseen tekee.

Koko ”vaikuttaja” termiä seuraa ainakin minun mielestäni vähän synkkä pilvi. Tuntuu, ettei vaikuttajan ammattia todellakaan pidetä oikeana työnä. Mitä vaikuttaja tekee työkseen ja miten vaikuttajaksi voi valmistua?

Vaikuttajilla on vaikutusta, eli valtaa ohjata seuraajiensa toimintaa. He ovat joukon esikuvia. Jos asiaa tarkastelee tältä kantilta, niin vaikuttajan ammattiin kuuluu valtava vastuu! Mielestäni koko asia riippuu siitä, miten vaikutustaan käyttää, mitä asioita ajaa ja minkä takia?

Tahdon käsitellä lyhyesti myös vaikuttajia, jotka eivät ole varsinaisesti mitenkään kytköksissä sosiaaliseen mediaan tai markkinointiin. Miettikääpä ihmisiä, joilla on oikeasti ollut suurin vaikutus teihin. He voivat olla henkilöitä, joiden vaikutus teihin on tavallaan jokapäiväinen, kuten vaikkapa jonkin urheiluseuran valmentajia, opettajia koulussa, tai omia perheenjäseniänne! Aidot roolimallit ja esikuvat, ovat jotain suurempaa, jota ei rahalla saa.

Idolit ovat esikuvia, jotka vaikuttavat meihin inspiraation voimin. He eivät ole mielestäni samanlaisia roolimalleja, kuin vaikkapa perheenjäsenet – joskin myös perheen jäsen voi olla idoli jollekin!

Jos miettii ihmisiä, joilla yleisesti on suurin vaikutus ihmisiin – heidän kasvattajiaan. Kasvattaja voi olla oma äiti, isä, isoisä, isoäiti… ja lista jatkuu. On tosi siistiä, että nykyään on mahdollista vaikuttaa ihmisiin, joita ei välttämättä ole koskaan edes tavannut! Se tuo mukanaan myös suuren vastuun.

Minullekin on tarjottu kuukausittain jos jonkin näköisiä kertaluonteisia yhteistöitä. Kerta korvaukset ovat liikkuneet sadoista jopa tuhansiin euroihin ja kerran nyt ollaan rehellisiä, niin kyllähän minullekin raha kelpaa. Olen ottanut jokaisen tarjouksen vastaan suurena kunnianosoituksena, vaikka osa niistä on oikeasti tarjottu minulle perustuen kylmästi dataan. Osa yrityksistä, jotka tarjoaa yhteistyötä, ei edes tutustu vaikuttajan tarinaan. Heitä kiinnostaa vain seuraajien lukumäärä ja postausten herättämä sitoutuminen.

Olen kuitenkin paitsi nirso, myös melko jämäkät periaatteet omaava kolli. Olen joutunut usein sanomaan kiitos, mutta ei kiitos. Vähän kauniimmin muotoiltuna…

Minulla on arvoni ja ne ovat kalliit arvot – enkä viittaa nyt arvojen rahalliseen hintaan. En pidä itseäni minään kaikkitietävänä nerona, mutta haluan tehdä yhteistyötä hankkeissa, jotka ajavat mielestäni hyvää asiaa. Jos arvot osuvat omieni kanssa yksiin ja ehdotuksessa on vielä jokin hyväntekeväisyys kulma, olen valmis tekemään paljonkin, myös ilman suoraa taloudellista korvausta. Joitain asioita on ihana tehdä ihan vain rakkaudesta lajiin. Ymmärrän kuitenkin, että kaikki eivät pysty toimimaan silkasta ”rakkaudesta lajiin” vaan ihmisten täytyy myös maksaa laskunsa. Myös minun täytyy. En ole kuullut vielä kenestäkään, joka eläisi vain pyhällä hengellä.

Olen super fiiliksissä siitä, että olen saanut aloittaa yhteistöitä, joista saan hyvän mielen lisäksi, myös vähän taloudellista korviketta peruuntuneille esiintymis-keikoille. Se on parasta vaikuttamisessa.

Tahdon levittää positiivista vaikutusta kaikkialle, eli jos pidätte minua vaikuttajana, niin otan sen vastaan hyvin positiivisesti! 😜