Minulla on ongelma. Tai oikeastaan, minulla on haasteita. En osaa vain kiinnostua hyvistä jutuista, kuten suuri enemmistö ihmisistä. Jos joku asia on mielestäni hyvä tai kiinnostava, minä hurahdan siihen täysin! Tämä tarkoittaa sitä, että laitan samantien kaiken nojaamaan siihen, kuin se olisi ainut tärkeä asia minun maailmassani. Viimeisin hurahtamisen aiheeni on Wim Hof metodi. Wim Hof on alankomaalainen sankari, jolla on hallussaan 26 Guinessin maailman ennätystä. Ennätykset liittyvät pääosin Hofin yliluonnolliselta vaikuttavaan kykyyn pidättää henkeään pitkiä aikoja ja hänen kykyynsä sietää kylmää epäinhimillisen pitkään. Hän pystyy säätelemään verensä happipitoisuutta tahtonsa avulla. Vaikuttavinta on se, ettei Hof pidä itseään mitenkään erikoisena, vaan vannoo kykyjen oppimisen olevan mahdollista kelle tahansa.
Minulle metodin esitteli ikään kuin vahingossa, jo vuosia sitten eräs hyvä ystäväni. Hän oli pannut merkille joka aamuiset hengitysharjoitukseni sosiaalisesta mediasta ja kysyi, teenkö Wim Hof- harjoituksia? En ollut vielä kuullutkaan koko asiasta ja vastasin kieltävästi. Asia kuitenkin jäi takaraivooni, kunnes se pomppasi esiin taka vasemmalta valmistautuessani uimaan jäisessä Aurajoessa pari viikkoa sitten. Hain netissä vastausta kysymykseen ”miten sietää kylmää parhaiten?” Törmäsin Wim Hof metodiin, joka perustuu hengitykseen.
Ennen ajattelin niin kylmän sietämisen, kuin monen muunkin vastaavan suorituksen perustuvan puhtaasti sisuun, mutta nyt uskon näihin kykyihin voitavan myös vaikuttaa. Alla Wim Hof metodin fundamentals video-kurssin markkinointi video:
Oman Wim Hof touhuni aloitin kolmen videon mittaisella, ilmaisella, mini kurssilla ennen Aurajoki-uintia ja uin kuin uinkin aurajoessa! Hengitin syvään ja rauhallisesti ennen jäihin menoa. Pystyin sietämään kylmää melko hyvin ja minua lähinnä nauratti se, miten kaikki muut uivat hirveällä kiireellä radan läpi! En käsittänyt miten oli edes mahdollista uida kuin tuli perseen alla, niin kylmässä vedessä. Jos on tarkoitus uida kilpaa, niin nopeasti kuin mahdollista, niin miksei sitä tekisi hallissa? Kylmä innostukseni ei kuitenkaan, taaskaan, jäänyt vain tähän. Olen ottanut niin Hof- metodin mukaiset hengitysharjoitukset, kuin kylmä suihkutkin jokapäiväiseen ohjelmaani. Aloitin pysymällä suihkun alla, ehkä 13° vedessä noin 45s, mutta suihkuttelunikaan ei tietenkään jäänyt tähän! Otin aikaa tänään siitä, kuinka kauan kykenen seisomaan rennosti, niin kylmän kuin hanasta saa eli arviolta 4-8° suihkun alla. Astuin pois suihkun alta vähän yli viiden minuutin jälkeen.
En suinkaan tee harjoituksia siksi, että tahtoisin todistaa mitään kenellekään. Hof on tutkitusti, kontroloidussa ympäristössä, kyennyt tekemään paitsi itse suoranaisia ihmeitä, kuten voimistamaan immuniteettiaan hänen vereensä päästettyä bakteeria vastaan, myös opettamaan muita ”normaali”-ihmisiä, tekemään saman. Hän painottaa, miten kaikki lähtee aivoista ja päätöksestä. ”Mihin minä kykenen, kuka tahansa pystyy.”
Aivoni eivät toimi enää terveiden aivojen tavoin ja siksi olenkin hieman epävarma. Voiko kyseinen metodi muka auttaa minua? Onko minun turvallista etsiä rajojani? Ja voinko edes saavuttaa sillä enää mitään?
Olen tehnyt harjoituksia nyt noin 2,5 viikkoa, eli naurettavan vähän aikaa, mutta jo nyt olen hurahtamis vaarassa. Tai okei, olen hurahtanut. Harkitsen ostavani 10 viikon mittaisen video kurssin, joka maksaa 249€. Onneksi kurssi ei ole ilmainen, sillä se saa minut harkitsemaan todella ennen ilmoittautumista. Olisiko tästä oikeasti hyötyä minulle? Minua pelottaa se, että työnnän itseni oikeasti äärirajoille ja sattuu jotain vakavaa. Entä jos ostan kurssin, eikä siitä ole sen suurempaa apua minulle? 250€ suuruinen menetys tyhjän takia tekisi kipeää, minulla kun on jo kuntoutus liikkeet kohtalaisen hyvin hanskassa. Lääkäreiden mukaan, olen jo kyennyt ihmeisiin. Uskallanko alkaa taas sooloilla? Edeltävät ”sooloilu”- kertani ovat liittyneet erinäisiin kuntoutus juttuihin, mutta tämä tuntuu jotenkin suuremmalta. Jos joku teistä on kokeillut metodia ja osaa antaa minulle neuvoja sen puolesta/sitä vastaan, arvostaisin neuvojanne aiheesta. Onko syytä vielä varmistella, vai vedänkö 100 lasiin?